Stan, autostan, vestavba nebo karavan?

Je lepší vzít na dovolenou klasický stan, střešní stan, vestavbu nebo si pronajmout karavan? Zdánlivě jednoduchá otázka, která však nemá tak jednoduchou odpověď. U cestování totiž platí snad víc než kdy jindy známé pořekadlo „sto lidí, sto chutí“.

Vestavba

Obytná vestavba do auta je integrovaná přímo dovnitř vozu. To znamená, že s autem projedete i úzkými uličkami nebo horskými serpentinami a nebudete muset hledat prostorné místo na parkování. Ruku v ruce s menšími rozměry jdou i nižší poplatky – za trajekt, ale i za benzín, jelikož auta s vestavbou mají nižší spotřebu než třeba karavany. Hlavní nevýhodou je ale menší prostor uvnitř vozu a omezení úložného prostoru, ačkoliv i to lze vyřešit vhodně zvolenou vestavbou.

Autostan

Střešní stany se připevňují na střechu auta, kde také zůstávají po celou dobu jízdy i stání. A to i se spacáky a dalšími maličkostmi. Tím ušetříte dost místa uvnitř auta. Navíc se rychle rozkládají i skládají a vyšší poloha vás při spaní ochrání před dotěrnými broučky a jinými zvířaty. Je ale nutné počítat s tím, že autostan o něco zvedne výšku vozu. Zejména při jízdě v terénu musíte často kontrolovat kotvení a během celého výletu musíte přizpůsobovat rychlost vozu.

Stan

Klasický stan je ze všech řešení nejlevnější, na trhu existují tisíce druhů a velikostí a navíc se začaly objevovat i rychlorozkládací stany, které máte složené během pár minut. Složený stan v kufru se na spotřebě ani aerodynamice auta nijak neprojeví. Na druhou stranu vás může odradit neustálé skládání a rozkládání, horší tepelný komfort a údržba. Ne všude jsou místa vhodná na stanování.

Karavan

Karavan připojený za auto vám poskytne nadstandardní pohodlí – není problém v něm mít lednici, toaletu, sprchu či televizi. Není problém ho nechat v kempu a vyrazit na výlet jen autem. Od určité váhové kategorie karavanu už ale musíte mít speciální řidičské oprávnění a připlatíte si jak za spotřebu auta, tak za poplatky na dálnici, trajektech a podobně.

×

Splátková kalkulačka ESSOX