Chystáte se na road trip? Jaké jsou možnosti přespání?

Moderní svět nás naučil, že si můžeme začít plnit své sny. Cesty kamkoliv jsou téměř nadosah. Výhodou road tripu je to, že můžete v rámci jedné dovolené navštívit celou spoustu zajímavých míst u nás i v zahraničí. A to bez nutnosti neustálého balení batohu. Pokud se rozhodnete využít některou z možností mobilního přespání, nebudete muset každý den stavět stan, ve kterém byste přespali. Mít obydlí všude s sebou je výhodné, a to nejenom finančně.

Střešní stan

Střešní stan je jedním ze způsobů, jak můžete mít místo k přespání vždy na dosah. Jednoduše na svém automobilu vezete jednoduchou konstrukci, kterou můžete v případě potřeby snadno sundat. Střešní stan ale rozkládat nemusíte a můžete jezdit i s ním. Poskytne vám tak akorát prostor, kam večer složíte hlavu. Jeho velikost se může lehce lišit, obvykle poskytuje prostor pro asi dvě dospělé osoby. A navzdory omezenému prostoru je velmi pohodlný.

Obytný vůz

Pronajmout si obytný vůz nebo si jej rovnou koupit nemusí být nic levného. Je to ale další skvělá možnost, jak si můžete užít road trip. V tomto případě ale počítejte s tím, že se jedná o auto větších rozměrů, takže méně zkušení řidiči mohou mít problémy s parkováním. Vyplatí se také projít si jednotlivá nařízení různých států. Ne ve všech zemích Evropské unie patří obecná pravidla ohledně parkování obytných vozů.

Obytný přívěs

Tentokráte se jedná o vozík, který si připojíte za auto. Tato varianta je tudíž méně kompaktní, než v případě obytného vozu. A pro nezkušené řidiče může být opravdovou výzvou zacouvat na parkovací místo. Obytný přívěs poskytuje méně prostoru uvnitř, než obytný vůz, stále ještě ale můžete mít prostor i na jídelní stůl (v závislosti na modelu).

Klasický stan

Cestovat můžete klasickým vozem a do kufru si zabalíte stan. Vzhledem k tomu, že jej budete pravděpodobně každý den balit a převážet, nejedná se o nejpohodlnější variantu. Je dobré, když si z tohoto důvodu pořídíte pop-up stan, který se sám rozloží.

Oblíbené road tripy v Evropě:

Národní park Plitvická jezera v Chorvatsku: Tento park je plný jezer, vodopádů a krásné přírody. Cesta po parku nabízí možnost vidět všechny jeho kouty až po nejodlehlejší rohy.

Provence v jihovýchodní Francii: Tato oblast je známá pro své levandulové pole, kamenité stěny, středomořské pláže a mnoho dalších krásných míst. Je to ideální cesta pro milovníky přírody a francouzské kuchyně.

Sardinie v Itálii: Sardinie nabízí krásné pláže, písečné duny, vodopády a mnoho historických památek, jako jsou nuragy, megality, které jsou datovány do 2. tisíciletí př. n. l.

Ring of Kerry v Irsku: Tento okruh nabízí krásné výhledy na zelené louky, skalnaté pobřeží a úchvatné výhledy na Atlantický oceán. Je to ideální cesta pro milovníky irské kultury a historie.

Amalfi Drive v Itálii: Tato cesta vede podél pobřeží Amalfi a nabízí krásné výhledy na tyrkysové moře, horské vrcholy a okouzlující vesnice. Je to ideální cesta pro milovníky italské kuchyně a krásného výhledu.

Transfăgărășan v Rumunsku: Tato horská silnice je jednou z nejvyšších cest v Evropě a nabízí úchvatné výhledy na Karpaty a přírodní krásy Rumunska.

Route des Grandes Alpes ve Francii: Tato cesta vede přes Alpy a nabízí nádherné výhledy na horské vrcholy, ledovce a řeky. Je to ideální cesta pro milovníky horského lyžování a horské turistiky.

stan-spani

×

Splátková kalkulačka ESSOX