Jak zjistit, zda je střešní stan s vaším vozem kompatibilní?

Zatímco vestavba aut se pořizuje jednoduše podle rozměrů automobilu, se střešními stany je to o trochu složitější. Už jen proto, že když stan nebude na střeše vozu správně sedět, nebude přespávání v něm bezpečné. Co tedy při výběru musíte vzít v úvahu?

Unese vůz stan?

Když pořizujete střešní stan, v první řadě zohledněte nosnost vozidla. Je rozdíl mezi dynamickou a statickou nosností. Zatímco dynamická nosnost udává, jakou váhu uveze vozidlo za jízdy (a jak těžký tedy samotný stan může být), ta statická nám říká, jak můžeme auto zatížit, když stojí. Tedy, když ve stanu budeme spát.

Střecha vozidla

Co se týče střechy vozu, střešní stan lze postavit na jakékoliv kromě holé střechy bez kolejnic. Ani střešní okénko není překážkou. K upevnění stanu je třeba mít na střeše nosič, avšak nejspíš budete muset investovat do jiného než do toho, jaký vám byl dodán spolu s autem. Ty mají totiž nižší dynamickou nosnost a nemusely by stan během jízdy unést.

Na spodní straně stanu najdeme hliníkové tyče, které slouží k připevnění na nosič auta. Tyto tyče by se měly vejít mezi patky nosiče. Tyto rozměry vám poskytne výrobce nebo prodejce stanu.

Jak se stan upevňuje?

Střešní stany se mohou mírně lišit způsobem upevnění na nosič, většinou jde ale o stejný princip. Stan se na nosič položí, posouváním se vyrovná a pomocí příslušenství se přišroubuje. Stavba stanu na vámi zvoleném místě k přespání je pak otázkou několika minut a zvládne ji i jeden člověk.

Společně se stanem je vhodné pořídit si ještě nějaké příslušenství. Do chladnějších měsíců se bude hodit zateplovací vložka, která se upevňuje k vnitřnímu rámu, a protikondenzační podložka, která zabraňuje hromadění vlhkosti ve stanu. Některé střešní stany mají odnímatelný přístavek, který se staví vedle auta a poskytuje další prostor. Samozřejmostí jsou pohodlné lůžkoviny a vak na boty proti ušpinění.

Pokud si nejste jistí, jestli je pro Vás nebo Váš vůz vhodný stan na auto, tak nám napište na info@rebuild-car.cz nebo volejte na +420 736 618 515 a probereme, jaké jsou možnosti.

×

Splátková kalkulačka ESSOX