Pravidla pro spaní na divoko

Spaní na divoko je jednou z možností, jak přespat na zajímavém místě, a jak se vyhnout přelidněným místům. I tato forma přespání ale má svá pravidla.

Třeba máte vlastní hotel na kolečkách

Kdo vlastně využije spaní na divoko? Nejvíce lidé, kteří mají na svém vlastním autě střešní stan. Vlastní stan, ale také vestavba do auta, nám usnadňuje hledání místa pro přespání a nabízí nám mnohem větší využití našeho vlastního auta. Po skončení výletu stačí vestavbu snadno vyjmout. Vše je plně homologováno, takže můžete zamířit i do zahraničí. Spaní na divoko používají i cyklisté nebo trempové a poutníci.

Zákazy a pravidla

To, zda na daném místě můžete složit hlavu, se odvíjí od základní specifikace daného místa. Na iKatastr.cz se podíváte, abyste zjistili, zda nejste náhodou v národním parku, nebo v chráněné krajinné oblasti, nebo v přírodní rezervaci. Dozvíte se, zda je pozemek soukromý, nebo je v majetku obce. Vždy je lepší se zeptat majitele pozemku, zda se zde na jednu noc můžete utábořit.

Co je dobré dodržet

Některá pravidla spaní na divoko již určitě dobře znáte. Jedná se zejména o to, abyste si po sobě uklidili veškerý odpad. Neměli byste nikdy překážet ostatním, ani kácet dřeviny nebo trhat rostliny v místě, kde se pohybujete. Rozdělávání ohně je možné pouze od 50 metrů od hranice lesa, ale vždy je dobré mít s sebou přenosné ohniště. Budete mít jistotu, že nezpůsobíte kalamitu. Nikdy nedělejte v místě, kde jste se ocitli, hluk.

Jde to i v zahraničí?

Poslední věc, o které možná nevíte, je, že z lesa je možné odnést suché na zemi ležící klestí do průměru sedmi centimetrů. Větší kousky byste nikdy neměli odnášet. Kempování na divoko v Česku tedy možné je. V Rakousku nebo Německu je to ale zakázané.

Když budete odjíždět, místo by mělo vypadat tak, jak jste jej našli. Všechny odpadky si po sobě důkladně posbírejte.

×

Splátková kalkulačka ESSOX