Obytňáky pro začátečníky. Proč si vybrat vestavbu do dodávky?

Nejpřehlíženější vozidla na silnicích, s nimiž pracanti rozváží balíky nebo je využívají na služebky řemeslníci. Ano, máme na mysli, dodávky. Ale právě tento druh automobilu slouží dobře jako základ pro obytné vestavby. Proč vestavba do auta zažívá v posledních letech velký růst?

Proč právě obytné vestavby?

Obytné vestavby patří k levnějším variantám obytných aut. V České republice seženeme vestavbu se vším všudy kolem jednoho milionu korun včetně daně. Vestavbu do auta si můžete vybrat dle vašich preferencí, a prakticky nic neomezuje vaše cestování.

Naopak se tato investice mnohonásobně vyplatí. Úspora na ubytování, úspora nervů při cestování. Jistá míra komfortu i další věci s tím spojené. Cestování je díky tomu na zcela jiné úrovni, na kterou si lze velmi rychle zvyknout.

Pohodlné spaní je základ

Většina obytných vestaveb má prostor na spaní umístěný v zadní části vozu. Je jasné, že každý se chce na dovolené vyspat do růžova, výrobci tak mají dvě možnosti. Postel na šířku, anebo na délku. Postel na šířku, omezuje celková šířka vozu a izolace stěn. Ani do nejprostornějších vozů na trhu tak nevměstnáte spaní delší než 190 centimetrů. Pro dlouhány je tak lepší spaní na délku. To ale vyžaduje dlouhý model dodávky.

Tip: mnoho výrobců nabízí různé konfigurace, třeba dvě dvoulůžka nad sebou či stahovací postele nad přední částí vozu.

Velký výběr

Historicky ve světě obytných vestaveb vládl Fiat a jeho Ducato, dnes mají zákazníci mnohem větší výběr: od Volkswagenu, přes francouzský Peugeot a Citroen, až po luxusní Mercedes-Benz. Velkou výhodou vestaveb do auta je to, že díky tomu, že umožňuje na rozdíl od klasického obytného vozu, táhnout vlek s celkovou hmotností okolo 2500 kg. Karavan v naprosté většině dovolí jen 2000 kilogramů.

×

Splátková kalkulačka ESSOX