Na jaký typ vozidla můžete připevnit střešní stan?

Cestování nabírá v mnoha případech nádech svobody a dobrodružství. Zejména pokud se rozhodnete své vozidlo proměnit v obytný vůz. Je libo hotel s miliony hvězd nad hlavou? Jdeme na montáž střešního stanu.

Nový druh cestování

Zejména během pandemie se mnozí cestovatelé obraceli na společnosti, které realizují úpravy automobilů. Vestavba do auta tak nyní zdobí velké množství vozidel a rozšiřuje tak jejich použití. oblíbený je ale i stan na střechu auta. A právě tomuto fenoménu se budeme dnes věnovat. Je možné jej připevnit na jakýkoliv typ auta, nebo je nutné vlastnit pouze určitý typ vozidla?

Upevnění na střešní nosič

Jestliže si budete přát upevnit střešní stan i na své vozidlo, vždy je třeba dodržet, abyste měli systém střešního nosiče. Poté je již možné mít stan na střeše, a to bez většího omezení. Je tedy jedno, zda jste majitelem, dodávky, přívěsu, pickupu, kombíka, crossoveru, nebo SUV. Před samostatnou koupí střešního nosiče ale budete ještě kontrolovat několik důležitých parametrů.

Jaká je dynamická nosnost vašeho vozu?

Ve velkém technickém průkazu o vozidle si zjistěte, jaká je udávána dynamická nosnost vašeho vozidla. Tento údaj vám napoví, jaká je maximální hmotnost udaná výrobcem, kterou vaše vozidlo unese během jízdy na své střeše.

Statická nosnost je také důležitá

Ještě jeden údaj je také důležitý. Tím je statická nosnost. Udává totiž, jak velkou zátěž unese střecha vašeho automobilu unese v době, kdy bude auto stát na parkovišti. Ze zkušenosti vyplývá, že statická nosnost bývá až třikrát vyšší než dynamická. Zde se dozvíte, zda vaše auto může unést nejen stan, ale také váhu osob, které v něm budou spát.

Pro instalaci střešního stanu vám nebude stačit střešní nosič nízké a pochybné kvality. Počítáte s tím, že systém budete aktivně využívat několik nadcházejících let, a proto je potřeba, abyste měli auto v naprostém pořádku.

×

Splátková kalkulačka ESSOX