Jak fungují střešní stany?

Stan na střechu auta je na našem trhu stále poměrně novinkou, ke které spousta lidí vzhlíží s nedůvěrou. Střešní stan je přitom praktický, nenápadný a levnější než obytné vozy a přívěsy. Přitom se v něm vyspíte úplně stejně pohodlně. Jak střešní stany fungují?

Jak stan vypadá?

Stan na auto má ve složeném stavu podobu plochého a širokého střešního boxu, takže na první pohled nikdo nepozná, že si s sebou vozíte svůj noční příbytek. Výhodou je, že se dá umístit na jakékoliv auto s kvalitním střešním nosičem s minimální vzdáleností 70 centimetrů od sebe a s vhodnou nosností střechy. Složený stan nesmí přesáhnout šířku vozu.

Stan pak jednoduše přimontujete na nosiče podobně, jako byste to dělali s klasickým střešním boxem. Výrobci ke stanům dodávají i montážní sady, takže nepotřebujete žádné speciální vybavení a i člověk, který není příliš manuálně zručný, to zvládne do deseti minut. Se stanem na střeše se nedoporučuje jezdit vyšší rychlostí než 130 km/h.

Který vybrat?

Stany s pevnou skořepinou jsou vhodné pro dvě osoby a ani při sestavení nepřesáhnou výšku vozidla. Jsou vhodné především na krátkodobé přespávání a časté přesuny, protože jejich rozložení a složení je otázkou chvilky. Do stanů s měkkou skořepinou se vejdou až 4 osoby, převáží se složené napůl a při rozložení se druhá polovina vyčnívající přes auto podpírá vysouvacím žebříkem. Žebřík je pochopitelně i součástí stanů s pevnou skořepinou.

Spíte v pohodlí

Střešní stany jsou vybavené pěnovou matrací, takže spíte na měkkém povrchu. Vám stačí vzít si jen spacák nebo v případě, že si chcete dopřát víc luxusu, klasické peřiny. Výhodou je, že neležíte hned u země, tudíž vám bude tepleji a ani lezoucí hmyz příliš nepochodí. Nic vám nebrání přespávat v autostanu i v zimě, pokud máte správné vybavení a případně termovložku. A pokud cestujete s rodinou, jistě oceníte, že v kufru zbyde víc zavazadlového prostoru na jiné nezbytnosti.

×

Splátková kalkulačka ESSOX