Dynamická a statická nosnost vozidla - proč je dobré to znát?

Cestování nabývá zcela nových rozměrů, když si pořídíte stan na střechu vašeho vozidla. Mít auto s funkcí vlastního hotelu je splněný sen snad každého cestovatele. Jaké veličiny si pohlídat?

Když je cestování podle vašich představ

Nehodláte se během cestování ohlížet na kapacity ubytovacích zařízení v místech, kde se budete pohybovat? Nelíbí se vám nutnost dojet do určitého cíle a odmítáte dodržovat itinerář, který se v běžném provozu často vyznačuje velkým zpožděním? Střešní stan vám pomůže užít si cestování naplno. Zastavte kdekoliv a kdykoliv a během chvilky proměňte své vozidlo v krásný hotel. Stan na střechu auta se stane tím nejlepším nápadem, který jste pro své cesty měli.

Může stan na každou střechu?

Obecně se dá říci, že stany na střechu jsou vhodné pro všechna vozidla. Jediné, co budete potřebovat, je kvalitní systém střešního nosiče. Ten musí mít dostatečnou nosnost, aby vás podržel v jakékoliv situaci. Stan budete využívat po dlouhou dobu, proto by vše mělo být perfektní.

Statická nosnost vozidla

Každé auto má ve svém technickém průkazu uvedeno, kolik unese jeho střecha ve statické poloze. Tato veličina prozrazuje, jaká je střešní nosnost v době, kdy automobil stojí. Tato nosnost by měla pojmout nejen stan, ale také všechny osoby, které budou ve stanu nocovat. Statická nosnost je v mnoha případech až třikrát větší než nosnost dynamická.

Dynamická nosnost vozidla

Dynamickou nosnost opět vyčtete z technického průkazu. Zde je veličina rozdílná. Bude zapotřebí zkontrolovat, zda je nosnost v dynamické poloze shodná s váhou stanu. Nic víc totiž během přepravy na své střeše převážet nebudete.

Všechny údaje jsou v pořádku? Výborně. Nyní už vám nic nebrání v tom, abyste konečně mohli vyrazit na cestu. Užijte si dovolenou podle svých představ.

×

Splátková kalkulačka ESSOX