Jak se chovat během stanování na střeše auta za bouřky

Ještě nedokážeme jako lidstvo poručit větru a dešti. Proto se někdy stane, že nás během našeho výletu zaskočí bouřka. Jak se v tomto případě chovat? Podívejte se na užitečné tipy.

Všude nepořádek?

Když stanujeme, většinou nejsme z deště nijak nadšení. Do stanu se totiž může kromě vody dostat také bahno, celý vnější povrch stanu je špinavý a domů si tak přivezeme více práce, než jsme původně očekávali. Stan na střechu je zde příjemné řešení. Už se vás nikdy nebude týkat znečištěný stan, který je celý od písku nebo bláta. Stany na střechu vašeho auta jsou praktické a příjemné. Vestavba do aut navíc pomůže získat v prostoru auta malou kuchyňku.

Pozor na nebezpečná místa

Když stanujete v přírodě a blíží se bouřka, je dobré si rozmyslet, zda nebude potřeba změnit své stanoviště. V žádném případě si nestavějte stan pod osamocené stromy nebo na okraji lesa. Ani blízkost převisů skal není vhodná. Neschovávejte se ani v budově, který nemá bleskosvod. Vyhýbat byste se měli také nestabilním stavbám v přírodě.

Nejvíce potíží hrozí v přímé blízkosti vodní plochy, ale také při pobytu v otevřeném terénu na vyvýšeném místě, kde jsou navíc železné konstrukce. Vyhýbejte se proto sloupům s elektrickým vedením.

Najděte si vhodné stanoviště

Před bouřkou se přemístěte na vhodné místo. Z kopce sjeďte do doliny, vyhledejte zákryt před větrem. Za žádnou cenu v ruce nenoste kovové předměty, když se budete pohybovat mimo úkryt. Vhodné místo v přírodě je například nižší porost, údolí, nebo také hustý les v dolině.

Pozor na vodu

Snažte se, aby váš stan nestál na podmáčené půdě na vyvýšeném kopci. Pokud se koupete a blíží se bouřka, vyjděte z vody ven a rychle se osušte. Následně si najděte vhodné stanoviště k přečkání nečasu.

Bouřka trvá většinou několik desítek minut. Pokud se vám podaří usnout, ráno můžete pokračovat ve své běžné činnosti a dosušit mokré předměty.

×

Splátková kalkulačka ESSOX