Co vyřešit před road tripem v autě?

roadtrip-co-mit-vyresene-980x653

Rozhodli jste se procestovat svět pouze na kolech svého čtyřkolého společníka? Roadtrip se jeví jako skvělý nápad nejedné rodině. Vestavby do aut nejsou tak drahé, jako bývaly, navíc se krásně vejdou prakticky do každého většího vozidla. Nemusíte mít nutně dodávku, abyste v ní mohli spát, pokud se rozhodnete cestovat na vlastní pěst. Ovšem než se k tomu uchýlíte, respektive než ujedete svůj první kilometr a než využijete vestavbu do auta na spaní, zodpovězte si několik klíčových otázek, bez jejichž odpovědí raději nevyrážejte.

Máte cestovní pojištění?

Poslední průzkumy ukázaly, že se dopouštíme jedné velké chyby, a sice vyrážíme bez sjednaného cestovní pojištění. Lidé si bohužel neuvědomují, že cestovat bez pojištění je vysoce rizikové. Strýček Náhoda umí nejednomu člověku pořádně zavařit. A zejména v cizích zemích by nás takové “náhody” mohly vyjít až příliš draho.

Proto si sjednejte cestovní pojištění a uložte si seznam tísňových linek pro každou zemi, do které budete přijíždět. Zatímco stažení zmiňovaného seznamu je záležitost několikaminutová, pojištění stojí pár stovek, které vás rozhodně nezruinují.

Máte s sebou všechny potřebné dokumenty?

Než odjedete na svůj roadtrip, zkontrolujte si všechny potřebné dokumenty. Máte případně i jejich kopie uchované ve vozidle? A jak je to s vaším povinným ručením, na co konkrétně se vztahuje? S čím můžete v zahraničí počítat?

Abyste se vyvarovali příliš drahé návštěvě autoservisu za hranicemi, vyplatí se zajet na kontrolu s vozidlem ještě předtím. Alespoň se bude cesta nést v klidném duchu.

Znáte zákony cizích zemí?

Ještě před cestou je důležité si uvědomit, že to, co platí u nás nemusí platit v zahraničí. Proto si pročtěte dopravní předpisy, ověřte si maximální rychlost, kterou můžete jet na dálnicích a zkontrolujte si povinnou výbavu v autě. Pamatujte, neznalost neomlouvá a opět vás může vyjít velmi draho.

Navazujeme na článek: Než vyrazíte na výlet, vyvarujte se nejčastějším nešvarům

×

Splátková kalkulačka ESSOX