Obytný vůz nebo osobní vůz přestavěný na obytný?

prestavba-obytnuvuz-980x653

Pokud patříte mezi fanoušky karavaningu, pak už jste jistě přemýšleli o tom, jestli se vám vyplatí investovat do vlastního obytného vozu. Jezdíte-li na výlety každý víkend, bez ohledu na roční období, pak je to zřejmě dobrý nápad. Nicméně méně časté používání znamená, že se váš karavan stane zdrojem mizejících peněz. Jsou to pojistky, které musíte za vůz platit, náklady vynaložené na jeho opravy a údržby, místo, kde bude takto velký vůz zaparkovaný a podobně. Přitom do práce budete potřebovat zřejmě osobní auto (z hlediska spotřeby se vám nevyplatí každý den dojíždět do práce karavanem).

Osobní vůz obytným

Přitom stačí několik málo zásahů, a z vašeho osobního vozu, kterým denně dojíždíte do práce nebo na nákupy, se může stát auto obytné. Pravda, nebude tolik prostorné a zřejmě budete potřebovat ještě další možnost ubytování (například stan), je to ale rozhodně levnější možnost. Vestavby do aut jsou poměrně běžnou záležitostí, která není nijak drahá, takže dovolit si ji může každý.

Ani do karavanu se nevejde vše

Lidé si myslí, že když mají karavan, mohou si s sebou vzít všechno, co je napadne. Kola, velký kufr, loď, spousta hraček, rybářské náčiní a další vybavení, která by mohla zpříjemnit váš pobyt v cílovém místě. Nicméně většina obytných vozů je schválena pro celkovou hmotnost nepřesahující 3,5 t. Díky tomu může karavan řídit osoba, která má řidičský průkaz skupiny B (na těžší karavany už je potřeba řidičský průkaz skupiny C). Nosnost karavanů je tak velmi omezená. Nezapomeňte na váhu samotných cestujících!

Rizika přetížených vozů

Pokud je auto přetížené, nechová se ideálně tak, jak by mělo. To znamená, že jeho ovládání je ztíženo, brzdná dráha delší a jednotlivé části auta jsou velice namáhány a nadměrně opotřebovávány. Nemluvě o tom, že vám hrozí pokuta, která může být v zahraničí velmi vysoká.

×

Splátková kalkulačka ESSOX