Tipy na stanování v zimě

S kempováním a stanováním si nejčastěji spojujeme horké letní dny, ale i v zimě má pobyt venku v přírodě své kouzlo. Jen je třeba se na něj dobře připravit. Pokud vlastníte stan na střechu auta, můžete vyrazit tábořit prakticky kdykoliv. A jestli patříte k zimomřivějším lidem, bude se vám hodit obytná vestavba do auta, se kterou nebudete muset z vyhřátého interiéru vozu vystrčit ani nos, a přesto si užijete nezapomenutelnou atmosféru noční zasněžené krajiny.

Co si obléknout?

Největší zima bývá venku těsně nad ránem. I když je vám tedy večer při rozkládání stanu a vybalování věcí teplo, myslete na to, že jakmile se přestanete hýbat, pocitová teplota se rapidně sníží. Co se týče oblečení, rozhodně byste neměli zapomenout na funkční termoprádlo (ideálně z merino vlny), druhou izolační vrstvu a svrchní vrstvu z nepromokavého membránového materiálu. K ránu si přes sebe můžete přehodit ještě péřovou bundu nebo vestu. Pokud vám to prostor dovolí, určitě si vezměte náhradní oblečení.

Stejně důležité jsou kvalitní boty. Neměly by být příliš těsné a rozhodně je před odjezdem opatřete impregnací. Od věci není ani pořízení speciálních návleků, které zabrání napadání sněhu dovnitř obuvi. Pak už stačí jen palčáky, případně kukla a několik párů náhradních ponožek pro všechny případy.

Další nezbytnosti

Tepelný komfort kromě oblečení určuje také spacák. Sám o sobě sice nehřeje, ale izoluje, zvlášť ve spojení s dobrou karimatkou. Mezi „povinnou“ zimní výbavu každého táborníka dále patří teleskopická lopata, čelovka, lékárnička, navigace, balzám na rty a brýle s UV filtrem.

Jelikož v teplotách pod nulou může být problém sehnat pití v tekuté formě, počítejte s tím, že budete muset rozpouštět sníh. Pozor, benzínové vařiče není možné používat ve stanu. Pitný režim ale nepodceňujte, i když se vám zdá, že žízeň nemáte, a raději si udělejte zásoby na celý den do termosek.

×

Splátková kalkulačka ESSOX