Karavan, obytňák nebo auto s vestavbou?

Jak asi víte, karavan i obytné auto má své výhody i nevýhody. Třetí možnost je, že si takové obytné auto vytvoříte z klasické dodávky nebo většího auta a to díky obytné vestavbě. V předchozích letech jsme zaznamenali enormní nárůst zájmu o obytné vozy a karavany. Díky velké poptávce, se zvýšila i cena jejich pronájmu a dovolená v obytňáku se tak pro mnohé stala nedostupnou. Pokud jste i vy toužili vyzkoušet spaní v autě „na divoko“ nezoufejte, máme pro vás řešení.

Obytňák nebo karavan. Jaký je v tom rozdíl?

Velkou výhodou obytňáku je, že máte plnohodnotný hotel, který si vezete na čtyřech kolech a k jeho řízení vám většinou stačí řidičský průkaz skupiny B. Nevýhodou naopak je fakt, že pronájem pojízdného apartmánu pravděpodobně schroupne celý prázdninový budget, a to nemluvíme o pohonných hmotách.

Dostupnější alternativou je karavan, který připojíte za tažné zařízení svého osobního vozu a můžete ho i kdykoliv odpojit. To z něj dělá fajn alternativu k obytce, ale i u karavanu je zapotřebí počítat s nákladným pronájmem.

Pokud hledáte originální a funkční řešení, můžete zvolit i obytnou vestavbu do vašeho auta. Na internetu naleznete nespočet videí, jak přestavit váš vůz na přepychový hotel svépomocí, ale pokud není kutilství zrovna vaše parketa, můžete se svěřit do rukou odborníků a vestavbu pořídit dle typu vašeho vozidla. 

Pokud jste vlastníky většího osobního vozu nebo SUV, můžete také sáhnout po střešním stanu. Jedná se o velmi pohodlné řešení zejména pro ty, kteří chtějí ušetřit nějaké to místo v autě a vzít s sebou třeba čtyřnohého parťáka. 

Co obytná vestavba zahrnuje?

Z Vašeho vozidla vytvoří nejen pohodlný prostor na nocování, ale zároveň obsahuje 
i vařič na plynové kartuše, dostatek úložného prostoru a barel na vodu i s vodovodní baterií. 

Jak je to s parkováním?

Pokud máte pocit, že nocování v osobním autě nemůže nikomu vadit, jste bohužel na omylu. V poslední době se na toto téma množí příspěvky, které varují před nocováním mimo vyhrazená parkoviště zejména v Rakousku a ve Slovinsku. Pro hledání vhodného místa ke kempování využijte některou z dostupných aplikací a dejte si pozor i na rozdělávání ohně mimo k tomu určená místa. Bezpečnou jízdu a mnoho zážitků! 

×

Splátková kalkulačka ESSOX