Cestování do Chorvatska v dodávce s vestavbou na spaní

 cestovani-do-chorvatska

Chorvatsko je letos tou nejatraktivnější destinací, kam jezdíme na dovolenou. A zatímco někteří tam letí letadlem, jiní cestují autem nebo autobusem. Pokud jste se rozhodli pro auto a pořídili si dokonce vestavbu na spaní do auta, aby bylo cestování pohodlnější a dovolená svobodnější, už stačí jen vyrazit. Aby vás při cestě do Chorvatska ale nic nezarazilo, přinášíme vám seznam toho, co je dobré vědět a znát.

Dálnice jsou zpoplatněné mýtem

Cestování do Chorvatska autem se jeví jako pohodlné řešení. Zejména pokud jedete v noci je cesta skvělá – hezky ubývá, není takový provoz. Ať už ale cestujete ve dne nebo v noci, vždycky pamatujte na to, že se na chorvatských dálnicích platí mýtné. Vhodné je využít takzvanou krabičku ENC, za kterou se ušetří desítky procent na dálničních poplatcích. Pokud jste v minulosti cestovali do zahraničí autem, asi máte kuny přichystané. Vezměte si však kun víc – během letošního června došlo k navýšení mýtného o deset procent, navíc se platí poplatek 35 kun za most vedoucí na ostrov Krk, který patří k velice oblíbeným místům, kde Češi tráví svou letní dovolenou.

Ať mají děti s sebou dětskou autosedačku

To, že máte vzadu vestavbu na spaní, díky které nemusíte řešit ubytování v chorvatských hotelech, je sice hezké, ale ze zákona potřebujete mít autosedačku pro své děti, pokud jim tedy ještě nebylo dvanáct let. Pokud jsou vaše děti vyšší, mohou mít jenom takzvaný podsedák. POZOR – v Chorvatsku to není stanovené výškou jako v České republice, platí tu zkrátka pravidlo, že děti do dvanácti let musí mít zmiňovanou autosedačku nebo podsedák, ať už mají centimetrů, kolik chtějí.

Jeďte raději v týdnu

Chcete se vyhnout příliš velkému provozu, ale cestování v noci vám nevoní? Pak je dobré cestovat do Chorvatska v týdnu. Nejrušnější dny na silnicích jsou sobota a pátek, těmto dnům se proto vyvarujte a budete mít cestu do Chorvatska poměrně klidnou a bez mnoha aut kolem sebe.

×

Splátková kalkulačka ESSOX